Skip to main content

After Degree > Master @ Work @ Mom Dad I need money?

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & & & & & & hai.

the problem that all graduated students always ting tong is apa nak buat lepas degree?
yes..ermm..it happen to me also..

so the dilemma is between work & should i continue my study..right?..is it?..right?..is it?..right?.. *debushhhhhhhhhh



ok first lets talk about study. ok lets speak malay..duhhhhhhhhh
bila bercakap tentang continue study, is it research @ coursework @ mix both...so mana satu nak pilih..



A. research @ coursework @ mix both

> if i choose research, i should prepare for everything..mentally and physically, chemically and biologically..=.="
if i choose research, if my project tak habis dalam masa yang ditetapkan max 2 years, then i have to extend and that will cause a lot of ka ching ka ching (money money)..
if i choose research, if my supervisor tak ada grant, mana aku nak cekup duit..kene jual pisang goreng la gini..hoh~
if i choose research, maybe i have a lot of opportunities to apply works at everywhere..and my paper will published..and my name will be on the paper..and i get famous (kalau famous ni yang kau kejar, aku tampar kau..debush)..


> if i choose coursework, graduate pun cepat..
but i have to attend classes and examinations are killing me!..
indeed, the fees lagi murah daripada research..
but what about peluang untuk pekerjaan?..hurmmm..



> if i choose both, will i be able to manage my time?..

so persoalan-persoalan macam ni la kan sikit-sikit akan timbul dalam fikiran anda..dan juga saya..hahahah

but lets chill..lets talk about work..

B. work

nak kerja mana?..apply kerja and hantar resume sana sini, hampeh satu pun tak dapat..kalau kerja tu tak relate dengan course time aku amil kat u dulu, dyorg nak ke?
oklah nak berniaga..nak berniaga apa?..laku ke?..modal?..warghhhhhhhhhh
pointer dah ok, but why...why..why..susah betul nak cari kerja..
ramai guna orang dalam ke pe?..ops..heeeeeeee..this is common..so forget about it..

then we get confuse kerja or continuue study or just ask our parents la for money..they are our atm maaaa.. (umur macam ni hang kata parents hang mesin atm..apa depa duk bersusah payah, hang duk bersenang lenang..pi la cari duit sendiri..cehh)

first i nak pesan dulu..rezeki setiap insan berbeza dan Allah itu Maha Adil dalam memberikan rezeki kepada hamba-Nya..usaha terletak pada kita..doa juga terletak pada kita..

continue study in master after ur degree, semuanya melibatkan duit..tiada yang tidak melibatkan duit..but u have to simpan dalam hati and niat u ambung belajar lillahi ta'ala dan u memang betul2 nak sambung..jangan sambung study atas sebab-sebab berikut:

1. ramai kawan sambung master..aku pun rasa macam nak sambung jugak lah..
2. nampak macam high sikit bila ade master..orang pandang kot..
3. aku bosan tak dapat kerja..so aku nak sambung sekadar isi masa lapang..

sekiranya anda mempunyai niat2 tersebut sila tampar diri sendiri sekarang!..purffffff
master anda akan dibazirkan sekiranya anda berhenti sekerat jalan..membazir masa and membazir duit..
so think strictly and deeply..
but in future insyaallah ur income will be better..tapi still depend on us macam mana nak cari pekerjaan..rite..if rezeki tu datang cepat, alhamdulillah..if lambat jangan putus asa untuk berusaha, ada Allah sediakan di depana sana..

bila dah grad, kita akan banyak berfikir on how to support our life and macam mana nak dapat income..so actually when ur life start at 20 at least u have ur saving..yela kawan2 dah kawin, gelisah sangat tak kawin lagi..update status masih menunggu..choishhhhhhh..hahahahah..



kalau u nak sambung study sambil bekerja pun tiada masalah..but u have to manage ur time well la..u have to balance ur energy and balance everything....



but then think back, dimanakah kemampuan kita?..
adakah kita masih lagi mampu untuk mengharungi hidup sebagai seorang pelajar?
adakah kita mampu untuk mengharungi hidup sebagai seorang pekerja?



bekerja.
lepas degree or fresh graduate, if apply kerja somewhere jangan berangan nak:

1. jawatan tinggi melainkan kerja dengan bapak sendiri
2. gaji tinggi macam kau dah kerja lama..

ahaaa..remember that..start from zero its ok..unless kalau kita fikir kita belajar degree tu dah kira hebat sangat..hahahahah..

after degree i kerja waitress je dekat secret recipe..so??..asalkan ada kerja, ade income ok la kan..daripada duduk menganggur..malas nak study, malas nak kerja, putuih harapan mak bapak..huiii

jangan terlalu demand dengan pekerjaan..if ade peluang just go and try..gain ur experience..



if u ask me, so sekarang saya nak kerja or sambung master?

i'm not going to answer that question..jawapan nye ade pada diri u sendiri..u ask urselves...dimana hala tuju aku..and paling penting jangan berprasangka terlampau banyak sebelum mencuba..
jangan pandang rezeki orang lain sebab yakinlah Allah dah tetapkan rezeki untuk kita..usaha lah..sebab mereka pun berusaha..
kalau kerja sekarang u dapat saving daripada awal..kalau u study u dapat ilmu, income tinggi sikit tapi lama lagi la kan..hehe..


go read from aiman azlan blog pasal after degree nak buat ape..its not exactly the title of his entry tapi carilah..ade..hahahha..orait..

p/s: semua orang ada pandangan tersendiri..and this is my own opinion..peace yo~..

credit to google image.tq.


Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…